Afvallen: Zo maak je het makkelijker

Datum: 24-1-2024

Hoe kleine aanpassingen in gedrag je helpen met afvallen.

 

Als jij wilt afvallen, moet je minder calorieën eten dan jij nodig hebt. Soms weet je dan even niet meer
waar je moet beginnen, want: ‘Zo veel eet ik toch niet?’


Maar zo’n 95% van wat we dagelijks doen is op de automatische piloot. Dus ook al houd je je eten bij in een app, misschien krijg je onbewust toch meer calorieën binnen dan je denkt. Je gedrag heeft dus een heel grote invloed op je voeding.


Tijdens een voedingstraject kijk ik altijd naar gedrag. Het is namelijk mijn doel om voor een duurzame verandering te komen. Dus ook na ons traject kun je je nieuwe gedrag blijven volhouden.


Het is dus belangrijk dat jij bewust wordt van wat jij nou echt binnen krijgt op een dag. Maar hoe doe je dat? Hieronder staan drie praktische tips die je daarbij helpen.


1. Probeer eens al het eten op een andere plek te plaatsen. Elke keer als jij naar de voorraad kast loopt en het eten staat er niet word jij eraan herinnerd dat jij eten wou pakken. Als je geen trek hebt hoef je niet persé wat te eten. Dit zorgt er automatisch voor dat jij al minder calorieën binnenkrijgt op een dag.


2. Plak post-its op je voorraadkast. Dan krijg je een reminder dat je bewust met eten om wilt gaan. Je kunt er dan voor kiezen om niets te nemen of te kiezen voor een gezonder alternatief, zoals een appel.


3. Zet snoep niet in zicht. Zo’n schaaltje met chocolaatjes op tafel staat wel gezellig, maar zorgt ervoor dat je het ook gemakkelijker pakt. Berg het dus op in de kast.