Negatieve energiebalans nodig om af te vallen

Datum: 19-10-2022

Bij kennismakingen of intake’s kijk ik ook vaak naar voeding. Wat ik dan vaak merk is dat veel mensen eigenlijk niet zo goed weten hoe bijvoorbeeld afvallen nou echt werkt. Ze hebben wel gehoord over verschillende diëten zoals intermitted fasting of een koolhydraat arm dieet.

 

Waarom de meeste diëten werken

De reden dat veel diëten werken is omdat ze er vaak allemaal voor zorgen dat je uiteindelijk in een negatieve energiebalans, ook wel calorietekort, terechtkomt. Een calorie is de maateenheid om aan te geven hoeveel energie er in bepaald eten zit.

 

Wat is de energiebalans

De energiebalans zorgt ervoor dat je warm blijft, eten kan verteren maar ook kan bewegen en sporten. Wat je lichaam binnenkrijgt aan energie (kcal) maar niet gelijk nodig heeft wordt opgeslagen in je lichaam als vet. Dit betekent niet letterlijk alleen dat alleen vetrijke producten worden opgeslagen, maar ook eiwitten en koolhydraten kunnen worden omgezet naar vet.

 

Als je wilt afslanken wil je dus kijken of je in een negatieve energiebalans kan komen.

 

De energiebalans als spaarrekening

Je moet het zo zien; je verbruikt een bepaalde hoeveelheid energie gedurende de dag, maar je neemt ook een hoeveelheid bepaalde energie tot je uit eten en drinken. Je kan dit zien als een spaarrekening. Geef je in een week meer energie uit dan dat je stort? Dan zit je in een negatieve energiebalans??. Stort je meer energie dan dat je uitgeeft? Dan zit je in een positieve energiebalans en zul je aankomen??.

 

3 tips om te beginnen met afslanken

Wil je bezig met afslanken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Probeer dan deze tips eens:

1; Reken uit hoeveel kcal jij nodig hebt om af te slanken. Er staan meerdere calculatoren op internet;

2; Kijk eens kritisch naar jouw voedingspatroon. Waarschijnlijk heb jij eetgewoontes die je kan vervangen voor betere keuzes waar minder kcal in zitten, of misschien heb je wel helemaal geen trek;

3; Wordt bewust van hoeveel kcal er in bepaalde producten zit. Dit kan je doen door achterop de verpakking te kijken of het product af te wegen en in te vullen in een voedings-app.

 

Wil jij aan de slag met je voedingspatroon, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Neem dan eens contact op via www.coachmaxdehaan.nl/contact.