Stress Stories deel 1: Wat is stress?

Datum: 9-12-2020

Stress stories deel 1: In deze serie neem ik jullie mee over het onderwerp stress. Een thema die niet ontbreekt als het gaat om leefstijl. Wat is het? Wat doet het met ons? Is stress alleen maar negatief? In stress storie 1 wordt de vraag ‘Wat is stress?’ beantwoord. Stress kan positief en negatief zijn. Stress is namelijk heel functioneel en nodig om te presteren, bijvoorbeeld voor een presentatie op je werk.

Het stresshormoon (cortisol) wordt aangemaakt door de bijnieren. Door de voeding van dit stresshormoon in je hersenen, wordt de hippocampus (De hippocampus speelt een belangrijke rol bij de opslag van informatie in het geheugen, de ruimtelijke oriëntatie en het controleren van gedrag dat van belang is voor de overleving) geremd. Dit zorgt ervoor dat je het gevoel van controle hebt, je ervaart positieve stress!

Wanneer je teveel stress ervaart of krijgt (dit is uiteraard persoonsafhankelijk) wordt de hippocampus (in de hersenen) overbelast en functioneert hierdoor minder goed. Maar wat betekend dat? Het effect hiervan kan zijn dat je het gevoel van controle verliest. Je ervaart negatieve stress.

De tip van deze stress storie is: Wanneer je iets moet gaan doen wat je spannend vind en misschien ook wel stress van ervaart, pak dan een papier en pen. Schrijf aan de ene kant op waar je wél controle over hebt en aan de andere kant waar je geen controle over hebt. Dit zorgt ervoor dat je overzicht creëert en dat geeft dan weer een fijn gevoel! Positieve stress!